Scanner.nu Homepage
Forum Home Forum Home > Scanner.nu > Allmänt scannerforum
  New Posts New Posts RSS Feed - radiosändare 88-108 Mhz
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Välkommen till vårt nya forum! Vi kommer att ha själva forumsystemet på engelska i fortsättningen för att underlätta kommande uppdateringar av systemet. Alla inlägg och användare finns kvar precis som tidigare. Vi kommer spara ned de övriga sidorna från den gamla sidan och lägga den i ett arkiv.

radiosändare 88-108 Mhz

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message
Roy View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 28-Februari-2016
Location: Kil
Status: Offline
Points: 166
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Roy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02-Maj-2019 at 18:04
Tl106, jag minns den där kristallmottagaren som såg ut som en raket. Varför är en bra fråga....
Såg en för en tid sedan på TRADERA faktiskt.
Ja de lokala mellanvågsstationerna hördes bra några mil omkring.
De bestod av en vertikal antenn, en lång mast som utgjorde antennen, ett digert jordplan, man fick då optimal markvåg. Så ser väl de Amerikansk lokala MV stationerna ut.
Den stora som det talade som var större och mer effekt.
Sen hade vi ju Motala långvåg, 191 kHz var det väl.
Minns förlägne sen när ingen FM station hördes mellan Kiruna och Riksgränsen, men Motala långvåg hördes.... Fantastiskt landet går att täcka med långvågssändare.
Men dessa är historia numera.

Ang UKW, FM, AM etc. Man använder aksitkst AM för kokmunikationsradio på VHF, flyget exvis. Funkar mkt bra.
FM kan vi sända på kortvåg 1,8 - 52 MHz som radioamatör, man får förståss välja deviation för att hålla sig inom rimlig bandbredd.
Så att kalla låga frekvens för AM och höga för FM är således fel.

Numera är det mest radioamatörer som mäter frekvens i meter. Vanligen gäller SI-enheten Hz för frekvens med lämpligt prefix. (SI = Internationell Standard)

För övrigt ser vi något liknande på dagens mellanvåg, 531 - 1600 kHz, dvs att de sänder med mycket olika modulationsgrad och bandbredd. Vid AM bestäms bandbredden av modulationsfrekvensen, och det finns många stn som breder ut sig över 10 kHz. Andra låter svagt som en andeviskning trots stark bärvåg.
BBC har flera AM sändare på mellanvåg, 909 kHz är ett exempel. Då talar vi om sådana som täcker större område än lokalt.

Roy
Back to Top
TI106 View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 13-Augusti-2012
Status: Offline
Points: 528
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TI106 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03-Maj-2019 at 13:27

Så här såg kristallmottagaren ut i form av en raket

Back to Top
Agentumsilwer View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 16-September-2012
Location: Uppsala
Status: Online
Points: 282
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Agentumsilwer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03-Maj-2019 at 16:00
Nu är det ju inte markvåg, utan olika frekvensområdens beteende tex studs mot jonosfärer i olika vinklar, tom flera studs efter varandra täcker så du kan höra andra sidan jorden.

Natt eller dagband, mellanvåg var ju nattband, men det är ju varierande var det är mörkt för tillfället tom det kan man utnytja.

Som på kortvåg, sen hur master och antenner bör vara utformade har de säkert testat fram, gissar på två höga master minst med horisontala trådantenner mellan, stort och klumpigt men effektivt.

De frekvenser vi använder för rundradio nu har liksom säg 2m inga studs mot jonosfären som är ihållande, enbart tropo ger ökat räckvidd och det är inte alls så självklart då det kräver en varm dag med skaplig avkylning på kvällen, så som vi har nu på våren.

Att ha kontakt med båtar i U läge ör väl ännu långvåg, det är det enda som tar sig ner under vattenytan vad jag vet.

Så det finns mycket som är fantastiskt och olika med radiovågor beroende på frekvens.
Saken är ju att höga frekvenser ger liten utrustning, och störningar är iaf av långväga sändare obefintligt, men för räckvidd behövs skapliga master eller dylikt det kommer de inte ifrån.

Raketen var ju riktigt tuff, 50-60 tal när rymden skulle beträdas, allt handlade om det.

Edited by Agentumsilwer - 03-Maj-2019 at 16:06
Back to Top
Roy View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 28-Februari-2016
Location: Kil
Status: Offline
Points: 166
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Roy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03-Maj-2019 at 17:30
Jo vi talade om rundradio för lokalbruk, de små mellanvågsändarna i Sverige och lokala mellnvågsändare i USA, de bygger på markvåg, och är byggda för att få ut strålning utan rymdhopp.
Trots det sker givetvis rymdhopp, och det finns lyssnare i Sverige so specialiserat sig på tt lyssna USA lokala små mellanvågstationer, det är svårt och tålamodsprövande.

När det gäller VHF, 30 - 300 MHz och komradio amatörradio så är det en stor del rymdvåg även där.
Vi som varit med en tid och många solfläckscykler vet at det var bättre förr. Man kom mycket längre mobilt på 145 MHz än numera. relästationerna hörs bara delar av räckvidden mot förr.
de som körde SSB på 144,3 MHz kunde köra Karsltad Stockholm dagligen, med riktantenner, numera går det extremt sällan.
Vi som kör mot norrskenet vet att under nuvarande solfläckminum blir det väldigt saga signaler.
Så vågutbredningen påverkas mycket av atmosfären som i sin tur påverkas av solen även på VHF.

Men sammanfattningsvis är vågutbredning ett stort ämne, och till stor delar outforskat.

Ubåtarna kör inte bara långvåg utan VLF, Very Low Frequency, 20 - 75 kHz. Och då bara i riktning markstation till ubåt. VLF sändarna har hög effekt och stora antennsystem, för att lyssna behövs bara en aktiv antenn en probe.

Kul med bilden på raketmottagaren.
Varför man gjorde en sådan utformning är dock en bra fråga.
Även på den tiden, tidigt 60 tal, fick inte en radio se ut som en radio utan en raket.
Jag minns att jag ver ner till Karlstad och skulle köpa en krstiallmottagare tidigt 60 tal, Då fanns raketen och en mottagare i fyrkantig låda. Jag valde den frykantika lådan obetydligt större än en tändsticksask, med samma hörtelefon, Lär bra med en antenn till ett staket i karlstad, men när jag kom hem var det tvärtyst....mycket lärorikt...
Idag ser en radio mer ut som en grej med moj..... helt ospecad dessutom.

Nå vi halkade ur spåret med olika modulation, men där har vi väl svar redan.

SM4FPD

Back to Top
Agentumsilwer View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 16-September-2012
Location: Uppsala
Status: Online
Points: 282
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Agentumsilwer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03-Maj-2019 at 18:41
Jo på 30mhz studsar det väl mot jonosfören men 145mhz som du nämner brukar vara få sk sporadiska E dvs en kortare stund kan du få sk skipmässiga röckvidder, den mesta förlängningen är just tropo konditioner som faktiskt inte rktigt helt kan förklaras.

Visst det sägs att vi befinner i oss en period med lägst antal solfläckar sen mätningarna startade, det har varit noll solfläckar tex, det brukar ju gå i 11 årscykler.
Det påverkar ju mycket givetvis sög 80m kommer ingenstans i princip då det ju på morgonen annars kan täcka Norden innan bakgrundsbruset sväljer allt senare, där är vinkeln brant mot jonosfären.

Även jag har körd Aurora, det ör mycket svårläst dock, folk låter som de befann sig under bubblande vatten och det blir mycket bokstaverande.
Men CW kan ju dra mer nytta om det även om jag antar att det låter egendomligt med.

Man ska kanske inte säga att nåt är möjligt bara att chansen är liten, i övrigt handlar det väl om att vänta och vänta, finns sån utrustning som aldrig någonsin fått en kontakt med vad de önskar på sin frekvens.

Markvåg begränsas ju av att antennerna kan "se" varandra, doch finns en viss avböjning tex på 11m dvs signalen viker av lite lätt runt horisonten.

Marken äter ju upp utsändningen mycket, så har man vatten mellan når ju signalen fram starkare.

Det är troligen därför jag relativt väl hör Stockholm, det är mark till Roslagen sen vatten till Stockolm.

Nåja jag menar inte att sabotera, jag tycker att ämnet är intressant och jag försöker inte göra annat än diskutera.

Jag var inte med på 60talet så vad vet jag om det så att säga, idag går 2m som sagt sällan studs mot E skiktet.

Vi har problem med namnen på frekvensområdena 30mhz är väldigt olikt 300mhz, det bästa är nog att precisera i frekvens eller amatörbands namn vad man menar.

Högre frekvenser kan ju utnytjas just pga av det med, de går genom skikten, så det kan användas för att studsa signalen mot månytan, eller meteroitsvärmar.

Rätt fantastiskt, men kräver ju lite mer än en mobilantenn på fönsterblecket.
Back to Top
DX-Kungen View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 03-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1958
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DX-Kungen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Yesterday at 18:12
Angående DAB så är inte det dött. Skulle tro att det kommer lanseras ett gäng till kanaler senare i år. Inte över hela landet men antagligen stortstadsområdena först för senare successiv utbyggnad.

Angående Norge så släckte de ju FM-sändningarna i slutet av 2017 för att helt gå över till DAB. Under första kvartalet i år var lyssnandet uppe på 65,5% av befolkningen, mer eller mindre samma som det var innan man stängde av FM-sändarna.
Back to Top
Johan66h View Drop Down
Ny medlem
Ny medlem


Joined: 24-April-2018
Location: Sm0
Status: Offline
Points: 22
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Johan66h Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Yesterday at 20:11
inga pengar från staten för vidareutveckling så DAB kommer att dö. tråkigt men finns det inga pengar så är det kört tills EU tvingar alla länder att byta ut allt analogt !
Back to Top
plamek View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 14-Februari-2007
Location: -
Status: Offline
Points: 893
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote plamek Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Yesterday at 21:36
Originally posted by DX-Kungen DX-Kungen wrote:

Angående Norge så släckte de ju FM-sändningarna i slutet av 2017 för att helt gå över till DAB. Under första kvartalet i år var lyssnandet uppe på 65,5% av befolkningen, mer eller mindre samma som det var innan man stängde av FM-sändarna.


Det körs fortfarande lokalradio på FM nätet, men det går på nåder, 2021 önskar Medietilsynet att de också ska gå över till DAB.

Ringerikes Blad
Back to Top
joakim95 View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst
Avatar

Joined: 02-Maj-2015
Location: Västmanland
Status: Offline
Points: 219
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote joakim95 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Yesterday at 23:52
Originally posted by Johan66h Johan66h wrote:

inga pengar från staten för vidareutveckling så DAB kommer att dö. tråkigt men finns det inga pengar så är det kört tills EU tvingar alla länder att byta ut allt analogt !
Tycker det är onödigt att satsa på DAB när det finns internet.

Det är mest dem kommersiella kanalerna som vill ha DAB radio för då slipper dem betala dyra koncessionavgifter.
Uniden UBC125XLT
Wouxun KG-UV6D
Wouxun KG-UV9D Plus
Baofeng UV-5R
Back to Top
plamek View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 14-Februari-2007
Location: -
Status: Offline
Points: 893
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote plamek Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 hours 26 minutes ago at 00:12
Originally posted by joakim95 joakim95 wrote:

Tycker det är onödigt att satsa på DAB när det finns internet


Nja, DAB är ju broadcast precis som FM-nätet medan radio över internet kräver trafik i bägge riktningar. Broadcast är suveränt för att nå ut till en stor massa och i krislägen.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down