Print Page | Close Window

CB/PR I en lägenhet vid mitt fönster. Går det ens?

Printed From: Scanner.nu
Category: Scanner.nu
Forum Name: Licensfri radio
Forum Description: Diskussioner som rör PR-radio, PMR, LPD och annan licensfri radio
URL: http://forum.scanner.nu/forum_posts.asp?TID=28797
Printed Date: 20-Oktober-2019 at 06:18
Software Version: Web Wiz Forums 10.18 - http://www.webwizforums.com


Topic: CB/PR I en lägenhet vid mitt fönster. Går det ens?
Posted By: Bagon19
Subject: CB/PR I en lägenhet vid mitt fönster. Går det ens?
Date Posted: 12-Juli-2019 at 23:05
Som det står, jag funderar på att skaffa en 27 MHz radio. Och jag har just nu lite problem med en antenn. För jag kan bara lägga ut en antenn genom ett fönster eller inomhus ( bor i en lägenhet på fjärde våning ). Jag har redan lagt ut en så lång kabel som möjligt utanför mitt fönster för kortvågs mottagning ( ca 1,5 meter lång ). Och då är det ca 2 dm innan kabeln når min grannes fönster. Och det är såklart gränsen. Så jag undrar om det ens går att skicka signaler från min lägenhet?Replies:
Posted By: DX-Kungen
Date Posted: 12-Juli-2019 at 23:58
Originally posted by Bagon19 Bagon19 wrote:

Som det står, jag funderar på att skaffa en 27 MHz radio. Och jag har just nu lite problem med en antenn. För jag kan bara lägga ut en antenn genom ett fönster eller inomhus ( bor i en lägenhet på fjärde våning ). Jag har redan lagt ut en så lång kabel som möjligt utanför mitt fönster för kortvågs mottagning ( ca 1,5 meter lång ). Och då är det ca 2 dm innan kabeln når min grannes fönster. Och det är såklart gränsen. Så jag undrar om det ens går att skicka signaler från min lägenhet?


För många år sedan hade jag liknande situation. Endast 2st fönster, ingen balkong och förbjudet att sätta upp antenn. Jag chansade och gjorde en fuling. Mellan fönster och vädringslucka så lyckades jag sätta fast ett fäste med fransk träskruv i fönsterkarmen (kommer inte ihåg exakt hur jag gjorde, men vill minnas att jag försiktigt fick bocka ut täckplåten för att komma åt träet).

Sedan satte jag dit en sådan här: https://fbradio.se/antenner/sirio-boomerang-27w-balkongantenn/

Detta var på 11:e våningen, och det gick bra som tusan västerut, men förstås stendött österut där huset var i vägen. Höjdpunkten var när jag på denna antenn hörde Nya Zealand longpath   

Nu kanske inte ovan metod är att rekommendera, man kan få skadeståndskrav, bli vräkt och allt möjligt. Men för min del var det aldrig någon som klagade.

Du skulle kunna kika på att bygga en enkel magnetisk loop-antenn. En sådan kan fungera hjälpligt även på insidan av fönstret (om den typ ligger an mot fönstret). Någon jätteräckvidd kommer du förstås inte få, men det är bättre än inget. https://www.youtube.com/watch?v=iNgxukwpbYgPosted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 08:34
Hmm, det verkar faktiskt rimligt. Men hur får man tag på en variabel kondensator?


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 10:25
Och en annan sak. Fungerar det inte bara med den kabeln som jag har utanför mitt fönster? Jag vet att längden måste passa våglängden osv. Men skulle det fungera?


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 13-Juli-2019 at 10:42
Risk att störa grannarna finns med nåt sånt halvdant.

Det skulle gå hejdlöst dåligt med då det blir extremt förkortat om du bara har det där.

Jag hade på alla sätt jag kunnat försökt med en handapparat eller nåt i stället.

27mhz är ovänligt pga storleken på antennerna, tyvärr, en kvartsvågare år 2.75m, visst mbilantenner finns ch kan du klampa fast en sån i fönsterblecket slår den iaf din tråd vad det nu är.

Kastantenner är längre.

Varning som sagt du stör lätt grannarna med antennen monterad så vid sändning, främst TV, radio, stereo idag då telefonerna ju inte längre är fasta med kabel.

Lyssna går ju men jag hade alrig livet sänt med montaget, sf byt frekvens helt till en som premierar korta antenner, 27mhz är inget för din situation.

Antar att du känner till aktiviteten i ditt område?

Mest körs ssb idag


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 10:54
Så en sådan här antenn är ingen idé? https://www.conrad.se/p/midland-65260-ministar-27-cb-mobilantenn-930271


Posted By: PeterK
Date Posted: 13-Juli-2019 at 11:39
SAGA hade en kort antenn på 80-90talet som fungerade hjälpligt men långt ifrån en fullstor basantenn minns inte vad den kallades för nu men gamla PR rävar kanske kommer på vilken det var jag tänker på.
Liknade denna: %20" rel="nofollow - https://www.conrad.se/p/albrecht-63570-hurricane-27-cb-stationsantenn-260193?gclid=CjwKCAjwgqbpBRAREiwAF046JUqhtox-aaDlDIEHvtF-mQNSQiw7hMOkm3-Ln9i0WSZuWs0N57PdjRoCO7kQAvD_BwE&vat=true men inte 100% likadan vad jag minns.

Kolla upp om det finns aktivitet på 69MHz i ditt område så är kanske det ett bättre alternativ eller 444MHz så har du riktigt smidig antenn.

-------------


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 12:57
Tack så mycket PeterK! Men jag är bara 13 år och jag har inte så stor budget. Så en 69 MHz handapparat kostar ca 1500 kr eller en mobilstation för 3 tusen kr. Men skulle en sådan antenn kunna fungera som jag skickade? Jag vet att PR är mest dött nu för tiden men ibland så finns det några gamla gubbar som använder det :).


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 13-Juli-2019 at 13:12
Det klart den ska fungera m den är för 27mhz, men hur bra är ju svårt att säga, dels skärmar huset av givetvis, du lär nog höra mer än att du blir hörd.
Det är rätt dåliga konditioner nu men säkert flrekommer en och annan italienare, det är skip som det kallas, signalen från dem studsar mot jonosfären och kommer till dig, brukar gå att höra på en gammal kratta en sommardag.

Att ha ssb åtminstonde kanal 24 ör ett måste, kanske finns nån i närheten du hör iaf, räckvidden på ssb är betydande längre än på FM.

Synd du inte kan skaffa nåt för PMR 444 eller 446, jag vet inte var du bor men i stad bör det höras en del på dessa, de används till allt möjligt.

69mhz är ju intressant med, men nytt så man hittar väl inte en massa begagnade stationer.

27mhz är svårt då antennerna blir stora och helst ska man ju ha upp dem över tak mm om man ska vara säker.

Själv började jag iofs med en rött kort mobilantenn som var till för att sätta i rutan på bilar, en klämma man kör fast, den fäste jag i hängrännan på en villa, och jag hörde en del men kunde enbart prata väldigt lokalt.

Så har du redan en radio k prova, men som sagt se upp med grannarna om du sänder, aldrig kul att göra sig osams med dem.

Tyvärr har 27mhz sällan hög aktivitet och ofta är det långt mellan stationerna så slutsteg anvånds i princip av alla om de nu inte kör på en öppnad kortvågsradio, och de ger ju 100w.

Synd att du inte ens hade en balkong, en kvartsvpgare för båtbruk hade ju funkat annars, lätt att ta boort med.

Men men


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 13:39
Eller jag har en balkong men den är siktad mot öst. Jag bor i Borås. Och skaffade en pmr radio för några dagar sedan! En på Kjell från Rubicson. Jag har kallat på folk i flera dagar hör nu jag har mest sagt så här ( CQ CQ CQ, Jag repeterar CQ CQ CQ). Men det verkar inte vara så mycket aktivitet, har igång mina radioapparater varje dag. Mina radioapparater är RTL SDR V3, Rubicson Walk n’ talk, Tecsun pl 310ET, Tecsun pl 660. Använder nog mest 660:n och min sdr. För att avkoda räddningstjänsten :). Men jag har kommit ganska långt på ett halvår! ( Det var då jag blev riktigt intresserad av radiovågor från hela världen och jag lär mig mer och mer varje dag!)


Posted By: PeterK
Date Posted: 13-Juli-2019 at 13:51
Originally posted by Bagon19 Bagon19 wrote:

Tack så mycket PeterK! Men jag är bara 13 år och jag har inte så stor budget. Så en 69 MHz handapparat kostar ca 1500 kr eller en mobilstation för 3 tusen kr. Men skulle en sådan antenn kunna fungera som jag skickade? Jag vet att PR är mest dött nu för tiden men ibland så finns det några gamla gubbar som använder det :).


Tror bara att du blir besviken och tappar lusten för radiohobbyn med en så pass förkortad antenn som den du länkar till (31cm).
Den fungerar säkert för att snabbt fästa upp den på bil/lastbil för kommunikation mellan två fordon som ligger och samkör men att få någon räckvidd med den blir nog oerhört svårt. Även den SAGA antenn jag tänkte på är en kompromiss men den fungerade ändå över förväntan och bra mycket bättre än diverse mobilantenner fästa mot fönsterblecket. Lite sur på mig själv för att jag inte kommer ihåg vad den hette.

Du har inget träd utanför som du skulle kunna använda för att få upp något i ?

-------------


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 13-Juli-2019 at 14:39
Du får sätta radion i scanning och ställa i fönstret. Hör du inget så är det nog ingen som är inom räckhåll.
Det brukar väl annars vara K7 som är anropskanal. Jag hoppas du har laddningsbara batterier så att du kan ha radion påslagen hela tiden.

I mitt område har jag aldrig hört någon annan än de yngre barn i 8-10 års åldern som använder PMR446, SRBR444 och
Baofengs förinställda kanaler på 460Mhz samt USA frekvenser på FRS/GRMS i 467MHz området. Det är 69MHz som annars används, mest av radioamatörer,
och jag har aldrig hört en svensktalande på PR27MHz kanalerna, bara utlänningar. Men jag har heller ingen antenn för 27Mhz.

Önska dig pengar till jul eller födelsedag och köp en billig scanner på Tradera eller liknande som kan ta alla VHF/UHF frekvensband
med minst 100 programmerbara kanaler så blir det lättare att lyssna av alla aktiva frekvenser, förutom dom som PMR radion kan scanna.

Rubicson och Plextor är de namn som Kjelle sätter på sina kinesprylar så dom går inte att hitta med det namnet någon annanstans, men Kjelle
säger att den klarar 400-470MHz så den kanske går att knappa på så att den klarar att använda andra frekvenser.

/DD


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 15:08
Vad tycks om en baofeng uv5r/ uv5ra med en 75 cm antenn? Eller vilken scanner skulle du rekommendera?
En sådan här antenn tänkte jag https://www.biltema.se/bil---mc/bilstereo/antenner/antennsprot-glasfiber-2000016617


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 15:24
Jag kan dock fråga CA AB om det ör okej om jag hänger ut en kabel. Men jag har ett träd nära mig. https://imgur.com/a/Ae18Gor


Posted By: PeterK
Date Posted: 13-Juli-2019 at 17:00
Bor du högst upp så prova en balkongantenn. Trädet ser ut att ligga lägre än din balkong.

-------------


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 13-Juli-2019 at 17:22
Lyssna kan du alltid göra, ta in kabeln dp om du inget hör, som sagt 27mhz behöver lite antenn, högt bor du ju, men yttre antenn är svaret, även för andra apparater som det går på.

Vissa har inomhusantenn men det är svårt att få bra, men då rör det sig om högre frekvenser typ 70cm amatör.

Men prova, vad har du att förlora?, Bli inte för besviken bara om du inget hör.

Ge inte upp. Men det är väl hårt att vara 13 med oengar just ch få bestämma själv, jag hade belamrat balkongen med rätt avstämda antenner haha, men det kanske inte du får.


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 13-Juli-2019 at 22:02
Biltemaantennen är bara en kopplingstråd i ett glasfiberrör. Du kan ta en ståltråd eller styv kopplingstråd och göra samma själv.

Det som brukar följa med scanners är teleskopantenn. Den kan man justera till olika längder for att passa bäst till olika frekvenser.

Vi får fråga AgentumSilwer vad han tycker om Boafeng som scanner. Jag tror han har provat.

/DD


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 13-Juli-2019 at 22:11
Jag tycker den är bra, jag gillar inte den digitala squelchen, men för pengarna är den riktugt bra, och man kan programmera den via dator så det går fort att lägga in önskade frekvenser.

Det är ingen renodlad scanner och öven den behöver en bättre antenn för lyssning, men har man dåligt med pengar köp, sånt fanns inte när jag var ung.

Jag har jämfört den med annat och jag har hört att olika batcher varit olika bra, men vid det här laget borde det vara utsorterat.

Kvalitetskänslan jämfört spg en Yeasu är dålig, men jösses vad förväntar man sig för några hundra spänn.

Jag har nogya skogsantennen, en kopia, och det större batteriet och monofonen, men det behöver man inte, utan min tanke var som användning som PMR eller liknande bara.

Meeeeeen antennen.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 13-Juli-2019 at 22:20
Jag har märkt att det är ingen idé att satsa på 27. MHz nu. Men då vet jag att jaktradio/ SRBR är det som jag ska satsa på för priset ( 444mjz,155mhz,). Så baofeng skulle passa mig. Hör är den jag tänkte skaffa och kanske göra en egen antenn senare. https://www.lightinthebox.com/sv/p/baofeng-uv-5ra-walkie-talkie-5w-128-136-174-mhz-400-520mhz-1800mah-1-5-3-kmfm-radio-rostprompt-dubbelband-dubbel-display-dubbel_p5013230.html?currency=SEK&litb_from=paid_adwords_shopping&sku=1_45%7C444_7419&country_code=se&utm_source=google_shopping&utm_medium=cpc&adword_mt=&adword_ct=200310940498&adword_kw=&adword_pos=1o1&adword_pl=&adword_net=g&adword_tar=&adw_src_id=8065136894_856160363_46247714067_pla-325079584242&gclid=CjwKCAjwgqbpBRAREiwAF046JfBzT0OUAYVyHKHJMnnxyuWdWuhp6exTb2MTXd8aERyJcwBjipuK0RoCLLIQAvD_BwE


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 13-Juli-2019 at 22:34
Jo den är helt k, lägg inget extra på nån larvg färg alla är lika invändigt, dick fins en DMR variant idag, dvs digital möjlughet med, den vet jag inget om utan har typ den du menar.

De har kagt till lock out på senare tid ich det hade jag önskat mig när man får störningar, så se till atg få en sån du kan utesluta en frekvens tillfälligt på.

På min måste jag radera frekvensen helt, nu tänkte jag inte ha den som scanner så det gör mindre, men udag hade jag skaffat den som kan tillfälligt ta bort kanaler.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 15-Juli-2019 at 15:05
Haha det är såklart Agentum! Just nu går jag bara för det billigaste. Jag tänkte beställa Baofengen om 1 vecka eller 2 tror jag. Jag har en teleskopisk antenn som blir ca 80 cm lång med sma kontakt. Skulle det fungera? Förresten jag har lagt till en antenn på min pmr radio. Jag vet att det inte är tillåtet men jag visar den inte utanför mitt hus hehe.


Posted By: PeterK
Date Posted: 15-Juli-2019 at 16:19
Originally posted by Bagon19 Bagon19 wrote:

Haha det är såklart Agentum! Just nu går jag bara för det billigaste. Jag tänkte beställa Baofengen om 1 vecka eller 2 tror jag. Jag har en teleskopisk antenn som blir ca 80 cm lång med sma kontakt. Skulle det fungera? Förresten jag har lagt till en antenn på min pmr radio. Jag vet att det inte är tillåtet men jag visar den inte utanför mitt hus hehe.


Tänk på att du går bäst med en väl avstämd antenn. Är den i fel längd så går en del av effekten tillbaka mot radion med risk att förstöra slutsteget i den.
Ska du sända med andra antenner än den avsedd för radion så skaffa dig åtminstone en SWR mätare. Det är inte längsta antennen som gäller utan den ska stämma med frekvensen du sänder på.

-------------


Posted By: Bagon19
Date Posted: 15-Juli-2019 at 16:28
Yep, har kollat upp våglängden och allt sådant. Så min antenn på min PMR är 50 cm lång ( som blir 3/4 av en våglängd).


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 15-Juli-2019 at 17:49
Tradera hade en UV5RA för 210kr senast en sån såldes.
Har Lightinthebox avtal med Postnord så att du slipper 75kr avgiften?
https://www.wish.com/search/baofeng-uv-5ra/product/5c07af2f5149e812c013154e" rel="nofollow - wish så finns den för 338kr inkl frakt och moms, om någon annan också köper en inom 48 timmer, annars 368kr.

/DD


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 15-Juli-2019 at 18:09
Jag kollade lite på specen för Baofengen och den scannar med 3 kanaler per sekund och du kan inte hoppa över kanaler i scanning om det är en du inte vill lyssna på.
Du måste programmera om radion så att den kanalen då inte ingår i scan via Chirp programmet. Med Baofengs eget program så scannas alla inlagda kanaler.

Så den är mer lämpad för walkie-talkie användande än som scanner för att avlyssna så många frekvenser som möjligt med.

/DD


Posted By: Bagon19
Date Posted: 15-Juli-2019 at 18:13
ok. Kan man använda en SDR? I detta fall RTL SDR V3. Som en scanner


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 15-Juli-2019 at 21:56
Idag ska den senaste modellen klara att skippa en kanal.
MEN den har nog ett annat namn än VU5r, fanns ej förr, risken är att den kostar lite mer.

Visst seg är den mot en Uniden, men killen har ju inte precis hur lätt som helst att lyssna på mängder av frekvenser.
Den klarar inte AM flyg tex.

Har man bara säg en 50 frekvenser är en ok imo, som sagt billig.

Man programmerar alltid med cHIRP, glöm ev Baofeng egna grejor.
Det klart kabeln till datorn tillkommer ska vi ju tillägga, att programmera den utan är hopplöst.

Ta bort frekvenser helt är inte svårt utan dator, men skip är ju en bättre lösning och ska finnas idag.Posted By: Bagon19
Date Posted: 15-Juli-2019 at 22:20
Ok.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: DX-Kungen
Date Posted: 15-Juli-2019 at 22:55
Originally posted by Bagon19 Bagon19 wrote:

ok. Kan man använda en SDR? I detta fall RTL SDR V3. Som en scanner


Ja absolut, jag tycker att det är 100 gånger bättre än att använda en långsam Kinaradio som scanner (alltså inget ont om Baofeng som komradio, men vill du söka av ett frekvensområde eller har fler än 20st kanaler att scanna så går den alldeles för långsamt för min smak )

Jag hade ett plugin till SDR Sharp (Airspy's programvara, som är gratis och som funkar till SDR-RTL också) som jag inte kommer ihåg vad det hette. Googla lite så bör du hitta bra grejer.
Naturligtvis blir det trassligare om du ska ut och röra på dig samtidigt som du lyssnar, men sitter du hemma skulle jag rekommendera SDR-sticka som ett billigt alternativ.


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 16-Juli-2019 at 00:25
SDR stickor har inga filter. Dom släpper in allt från kortvåg till GHz och blir därmed otroligt lätt utstörda. Det beror helt på vad man har
för sändare i närheten som kan störa om det kommer fungera bra.

Jag har inte hittat något scannerprogram till SDR sticka som fungerar i praktiken. Jag har t.ex. olika hög bakgrundsstörning på
olika frekvenser som gör det omöjligt att ställa in en nivå där en signal ska detekteras utan att den behöver vara kanonstark.
Tips mottages på program som fungerar på en modern version av SDR# eller annan lösning som fungerar på SDR stickor.

/DD


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 16-Juli-2019 at 04:25
Jag har en RTL-SDR sticka, det funns tull sdr sharp npgra plugins för scanning, så jo det går, men jag gillade dem inte alls och snabba var de inte.

Med de billiga stickorna ör det mest att man ska leta aktiva frekvenser, då programvaran jst utnytjar att de kan se lver några megaherts hela tiden, och visar då med hjälp av programmet var nåt sänds, inte vad det ör bara att nåt sänds där.

Sen kan man lägga det i listan, imo för att sen lägga i sin Scanner, eller alternativt avlyssna några få frekvenser inom ett område, tex som en del kör dem för tetra avlyssningar.

Dock ska ju en dator hela tiden ägna sin tid åt det, är ju ingen fara om man har flera.

Och som vanligt de måste ha en antenn för det man tänker sig avlyssna.

De låter sim magi först, men är inget speciellt imo, de finns för att digital rundradio och likbande började tillverkas och billiga chip togs fram för avkodning, de har ett brett frekvensomfång men är helt utan filter eller egentlugen nåt, min störs ut av allt, oåverkas lätt av täta kanaler osv.

Så programvaran är vad stickan är, kast program kass sticka typ.

Billig dock sp köpmen och testa själv, jag valde en metallinsluten då jag är misstänksam men biliga i plast med samma innehåll finns för under 200kr.

Så fort de ska bli mer förfinade stiger priserna mycket och programmvara av köpvariant används.

Men ännu ör INGEN en scanner ens i nivå med en snikig Uniden handascanner av idag tycker jag, men en dag kanske det kommer, men de kommer givet kosta mer.

Testa, köp en bara, men du kommer inte undan antenn.

Jag går tvärtom DX kungen jag föredrar Baofengen som tillfällig scanner, den är i en egen del och tar inte upp datorn bla, den kan stå och tugga, skitsamma om man skulle missa nåt.
Har man 50 frekvenser tar ett varv inte så länge.

Här gäller ju billigt annars hade vi ju inte ens snackat om sånt här, men prova båda, Baofengen kan ju sända vilket du ju ville med, det kan inte stickan.

Smaken är olika <img src="smileys/smiley1.gif" align="middle" />


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 16-Juli-2019 at 04:59
En billig antenn är den där kinesiska mobila, den är ungefär 50cm med en spolgrej i mitten, den har en liten magnetfot bara några centimeter stor, stark magnet.
EX-211UV kallar Limared den för, men han ör aldeles för dyr på den.

Tunn kabel man lätt får in mellan listen genom fönstret.

Finns billug överallt men särskilt i Kina Wish tex(Tradera?), den är för 145 och 434mhz främst men tar områdena runt dem för lyssning.

Var en sån jag först testade här och upptäkte att det nog var värt att prova med en scanner och basantenn, den sitter kvar än efter vintern och allt på pllåten utanför haha.
Den får vara kvar för enkelheten och att den tar starkare sändare inom miltals trots hur ynklig den ser ut.

Du behöver ju höra Göteborg så hoppas du har fritt ditåt.
Iaf är den så ynkligt tunn så ingen kommer se den på fjärde våningen, min syns knappt på andra.

Alltid en början, pris mellan 150-250kr, nån kanske kan visa en länk.

Fördelen är ju att kabeln med sma kontakt är med, bara att skruva i, ok på Baofengen måste man ha en billlig adapter hona till hona, på stickan brukar det vara SMA hona.
http://www.rxtx-tuote.fi/kuvat/aimgs/isot/antenniex108_sma1748080.png


Såg att Mobinet.se hade den för 175kr, det ör ok imo, sök upp den med namnet jag angav.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 16-Juli-2019 at 07:56
Varför jag undrar detta är för att jag redan har en Sådan sticka hemma. Jag brukar mest nu förtiden lyssna på den lokala radioklubben eller avkoda Pocsag från räddningstjänsten med Pdw och sdr#. Jag använder en 80 cm teleskopisk antenn med den. Men i vissa fall så använder jag en kabel som hänger utanför fönstret som är ca 1,5 m. Jag brukar också ibland avkoda DMR och Tetra. Ibland kan jag sitta lite med kortvågen med stickan, men den suger på det bandet. Så då använder jag oftast min PL 660.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 16-Juli-2019 at 09:57
Jaha, men lägg in scanpluginen då?

Jag menar jag får inget ur tetra öht så scan är ju lätt att fixa.

Men inneantenn ger inte mycket tyvärr.


Kortvåg är svårt, så lnga antenvirar, det kan jag inte heller ordna, det blir enorma längder av antennvire.
Sen är en sticka med bara Sharp och mus värdelöst jämfört en riktig kortvågsradio med VFO ratt på, jag skulle aldrig vänja mg med stickan, dessutom är ju frekvensområdena så korta att man tar det utan scope tycker jag, ok jag förstår grejen, men man vrider ju genom 80m på kort tid.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 16-Juli-2019 at 22:24
Originally posted by Dr Doktor Dr Doktor wrote:

Du får sätta radion i scanning och ställa i fönstret. Hör du inget så är det nog ingen som är inom räckhåll.
Det brukar väl annars vara K7 som är anropskanal. Jag hoppas du har laddningsbara batterier så att du kan ha radion påslagen hela tiden.

I mitt område har jag aldrig hört någon annan än de yngre barn i 8-10 års åldern som använder PMR446, SRBR444 och
Baofengs förinställda kanaler på 460Mhz samt USA frekvenser på FRS/GRMS i 467MHz området. Det är 69MHz som annars används, mest av radioamatörer,
och jag har aldrig hört en svensktalande på PR27MHz kanalerna, bara utlänningar. Men jag har heller ingen antenn för 27Mhz.

Önska dig pengar till jul eller födelsedag och köp en billig scanner på Tradera eller liknande som kan ta alla VHF/UHF frekvensband
med minst 100 programmerbara kanaler så blir det lättare att lyssna av alla aktiva frekvenser, förutom dom som PMR radion kan scanna.

Rubicson och Plextor är de namn som Kjelle sätter på sina kinesprylar så dom går inte att hitta med det namnet någon annanstans, men Kjelle
säger att den klarar 400-470MHz så den kanske går att knappa på så att den klarar att använda andra frekvenser.

/DDYep. Satte den på Scan hemma idag och skaffade laddbara batterier. Fick in ganska mycket! Några som var långt bort som inte var så tydligt. Några på Kristineberg som kallade några. Efter ca 30 sekunder både hade pratat klart så sände jag CQ,CQ,CQ finns det någon här? Flera gånger men inget svar. Och det är inte så konstigt heller.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 17-Juli-2019 at 00:33
Så gott som allt "vanligt" folk använder subton så de hör inget när du inte använder deras CTCSS subton. Även dom som vill göra allmäna anrop
på 69MHz använder subton men jag minns inte om det är en specifik som gäller för allmäna PMR446 prat, eller om man då kör utan subton.

Det finns väl inget sätt för din radio att koda av vilken subton som används?
Men det borde finnas en plugin till SDR# för subton visning om du snabbt kan lyssna av frekvensen med stickan.

/DD


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 17-Juli-2019 at 07:25
Jag ser sällan att subton är påslaget på PMR burkar, men tyvärr delas de ut till barn som är för små för att förstå det spännande med varsin handapparat, det ger en massa skränande och signalen går från i get till stark när de kastar runt burken.


Tänk om man själv haft nåt sånt där i säg 10 års åldern kanske, dessa ungar ör 5-6 år på sin höjd och fattar inte grejen öht så som deras päron trodde.

Underliga rogerbeeptoner verkar vanligt med.

Men jag bor inte i stad där de används mer allmänt, visst npt bygg kan man väl höra, ryska och svenska men inget bygs här i det formatet så de är långt birt med svag effekt.Posted By: Bagon19
Date Posted: 17-Juli-2019 at 07:48
Originally posted by Dr Doktor Dr Doktor wrote:

Så gott som allt "vanligt" folk använder subton så de hör inget när du inte använder deras CTCSS subton. Även dom som vill göra allmäna anrop
på 69MHz använder subton men jag minns inte om det är en specifik som gäller för allmäna PMR446 prat, eller om man då kör utan subton.

Det finns väl inget sätt för din radio att koda av vilken subton som används?
Men det borde finnas en plugin till SDR# för subton visning om du snabbt kan lyssna av frekvensen med stickan.

/DD


Yep, sitter och kollar på PMR frekvenserna på datorn medans jag anropar vid mitt fönster. Rtl Sdr är absolut inte könslig kan jag säga. T.ex om det är någon som pratar och man kan höra det ganska tydligt på min PMR så syns det bara som en pytteliten spik på vattenfallet. Så med den antennen som jag har lagt till så hörs det mycket klarare med min PMR istället för stickan som är insatt vid datorn ( ja, jag hat anslutit en usb förlängningskabel, så att den sitter vid fönstret där jag anropar .) Kollade också precis upp med CTCSS avkodarn på Rtl Sdr hemsidan. Så jag ska faktiskt gå upp och fixa det nu!

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 18-Juli-2019 at 13:32
Men du har ju inte båda till samma antenn, så du kan inte jämföra så.

Vill du ropa på PMR folk så kör det på den antennen du verkar ha då.

Din mottagning på stickan påverkas j bara av vad den har för antenn, ut med en antenn.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 18-Juli-2019 at 19:59
Ok. Hittade precis en väldigt bra deal tror jag! Bara några mil ifrån mig! Med allt som jag har( lägenheten, kan inte hänga ut en kabel osv), verkar det här rimligt? https://karlshamntorget.se/elektronik_ovrigt/3153085-lite_retro_ratiokumminikation.
Jag har råd med detta

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Bagon19
Date Posted: 18-Juli-2019 at 20:11
Originally posted by Agentumsilwer Agentumsilwer wrote:

Men du har ju inte båda till samma antenn, så du kan inte jämföra så.

Vill du ropa på PMR folk så kör det på den antennen du verkar ha då.

Din mottagning på stickan påverkas j bara av vad den har för antenn, ut med en antenn.

Ok, jag är ingen expert med sånt om antenner men, min pmr har ca 50 Cm med utvecklad antenn, och min sdr har ca 80CM antenn utvecklad.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Bagon19
Date Posted: 18-Juli-2019 at 21:06
För om den artikeln skulle fungera så kanske jag skaffar den.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 19-Juli-2019 at 00:33
Undrar vad killen menar med ställning? Är det någon typ av maströr?
Antennens jordplan ser ut att vara till en antenn för ung 150MHz
men det måste väl ändå vara en 27MHz antenn han har använt.
PR basradio med dålig mottagare, mobil PR utan mick, trasiga handapparater,
Handic 0016 som inte har mottagning mellan 175MHz-430Mhz och bara 12,5KHz i UHF
och urdålig känslighet med 1uV och max 16 kanalminnen.

Det är väl bara antennen, som man inte ser hela av, som kan vara något att ha men 800kr är alldeles för dyrt och även för 300kr
tycker jag att det inte är någon bra kap, om antennen går att använda till något.

/DD


Posted By: Bagon19
Date Posted: 19-Juli-2019 at 08:16
Ok! Då skiter jag i den! Var mest ute efter Trinidad 23

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 19-Juli-2019 at 10:27
Tradera sålde en fullt fungerande SBE Trinidad, från en butik i göteborg, för 474kr.
Men en modern radio som även har FM och kan konverteras till 400 kanaler och 8Watt kostar 700kr från FBRadio eller Limmared.
Men jag hör ibland sändningar som varken är AM eller FM och måste vara SSB, så det kanske är en sån man behöver för att ha full täckning.

/DD


Posted By: Bagon19
Date Posted: 19-Juli-2019 at 11:26
Ok, pratar du om den här? http://butik.limmared.nu/sv/mobilapparater/2581-albrecht-ae6110-40kanal-27mhz.html
Pratade med farsan, och han sade så här att man ska helst alltid ha en kabel 6 meter ovanför marken ( han lärde sig det i lumpen när han drog en kabel mellan träd och det kom en lastbil).
Så jag ska kolla hur högt trädet är och sedan så ska jag nog fråga CA.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 20-Juli-2019 at 12:40
Men det är horisonella trådantenner för kortvpg inte markvpg du pratar om nu.

Vertikaler gäller på 27mhz för lokal trafik, inget annat och inga kablar används nånsin som antenner.

Man kommer inte undan det här, vad än man fantiserar om så måste en stor antenn upp på höjd för 27mhz.

Då du inte får sätta upp nåt på taket eller liknande glöm saken.

För kortvpgslyssning spndning med trådantenner mste du ha certifikat som smatlr om du ska säga nåt, jag tvekar att kommunen uppskattar att du drar en 40m kabel tvärs över en väg eller nåt avsett höjd.

Det bästa ör att hålla sig till det man kan utföra tills man senare janske kan göra mer.

Jag har enbart lyssning på VHF och UHF, jag vill ha mer, men det går inte, dvs jag får ge mig.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 20-Juli-2019 at 12:49
Hmm. Mhm, det kanske är sant, men jag har iallafall köpt en 30 meters kabel som jag tänkte hänga upp för kortvågslyssning vid min sommar stuga för där kan jag hänga upp en kabel utan problem. Och sedan för det andra så kommer jag nog lägga ett bud på den här om ingen annan gör det. https://www.tradera.com/item/343154/357609055/robyn-range-walkie-talkie-3st-handapparater
För 3 st gamla, så är det billigt tycker jag.
Jag hittar ingen information på internet så om ni vet något om dem så berätta gärna!

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 20-Juli-2019 at 18:28
Det är en enda kanal med kristall. Ska du ha dom som snabbtelefon mellan hus och garage, det var 1km räckvidd på dom?
Kanske bättre med PMR446, eller 2watt SRBR444, när du nu redan har en radio som tar dom frekvenserna.

/DD


Posted By: Bagon19
Date Posted: 20-Juli-2019 at 18:36
Hmm, sant dock men jag ska tänka på det under kvällen.! Det är bara ca 140 kr totalt med frakt. Så jag får se vad som händer.

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Bagon19
Date Posted: 20-Juli-2019 at 19:09
Jag har hittat en till, vad tycks om den här? https://www.tradera.com/item/302069/357778402/kraco-312-a

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Dr Doktor
Date Posted: 20-Juli-2019 at 20:34
Om det inte finns några bud så ska man kanske fundera på varför.
Det behövs kristall till varje kanal och det kanske inte finns någon alls
i nu, eftersom han inte garanterar att dom fungerar och tycks inte ha testkört dom ens. Kan ha trasiga sändarsteg.

Kolla på http://www.dx-radio.se" rel="nofollow - dx-radio om de har något. Men radioamatörer brukar vara snikna och har de köpt något nytt för 2000kr så vill de ha 1800kr efter 10 års användande.

/DD


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 20-Juli-2019 at 21:32
Kristalstyrda pr burkar, då är det AM med då?

Vilket ingen använder i Sverige som lever hehe.

Nog måste en vanlig syntetburk finnas billigt i nån gömma, de har ju funnits sen evigheter.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 20-Juli-2019 at 22:41
Ok

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Bagon19
Date Posted: 20-Juli-2019 at 22:42
Jag vill bara säga tack så mycket för hjälpen till alla som har hjälpt mig!

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 20-Juli-2019 at 23:35
Synd att jag gav bort mina 24 kanaliga AM/FM, annars kunde du fått en mot frakten.

Jag sålde alla med SSB då de ännu var gångbara, men ingen ville betala för de utan.

Jag tror de här försöken att sälja urgamla AM maskiner riktar sig till samlare som kanske hade en sån en gång i tiden främst.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 21-Juli-2019 at 08:33
Det var snällt av dig! Synd att du inte hade den kvar. För min kompis på youtube ( The shortwave frequency channel, aka SM78451) skaffade precis ungefär en sådan här men från RadioShack ( trc 217).

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: PeterK
Date Posted: 21-Juli-2019 at 10:46
Spara ett tag och köp en bättre radio än en gammal fåkanalig kristallstyrd AM burk. Att den duger som prydnad eller dörrstopp lär du upptäcka rätt så fort men användbarheten som komradio är begränsad. Tycker själv att AM är trevlig med sin låga brusmatta jämfört med hur det låter på FM.
Ska du absolut köpa en bärbar 27MHz så titta på tex denna: %20" rel="nofollow - https://fbradio.se/komradio-27mhz/alan-42-ds-multi-barbar-komradio-for-27mhz/
%20" rel="nofollow - http://butik.limmared.nu/sv/handapparater/997-alan-42-multi.html
Kan ju vara smidigt att kunna ansluta den till yttre antenn och spänningsmatning i tex bilen eller hemma så den känns som en OK radio att börja med.
Sommarstuga nämnde du :) Passa på att börja där med en rejäl basantenn som du skickar upp högt.
Håll ögonen på Tradera där kan du hitta AM/FM/SSB stationer till en hyffsad peng om du har tur och SSB bör du ha om du ska köpa en mobil eller bas station då avstånden mellan PR användarna här i Sverige är enormt stort i förhållande till räckvidden och SSB är det som du nåt längst med.
Tjatar lite till om 69MHz som är på tillväxt i motsvarighet till 27MHz som verkar dö ut helt. Du kan få en gammal yrkesradio tex Ericsson eller Motorola till en ganska billig peng om du håller ögon och öron öppna.
Tycker dessa är rätt så prisvärda %20" rel="nofollow - https://www.tradera.com/item/302070/357726240/ericsson-c702 trots att dom saknar möjlighet till subton så fungerar dom riktigt bra.

Glöm bort dom där tegelstenarna till kristallstyrda AM handapparater då du inte kommer att ha någon att prata med på dom om ni nu inte är ett kompisgäng i närheten av varandra som köper varsin.

-------------


Posted By: Bagon19
Date Posted: 21-Juli-2019 at 11:17
Ok

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 21-Juli-2019 at 12:59
AM är helt k, problemet var störningarna, då allt mer elektronik dök upp i människors hus och de slutade avstöra dem.

Därför flyttade alla till FM sent 80 till tidigt 90 tal, ok en del gubbar i skogen hade bara AM länge.

SSB var givet så fort man ville köra lite längre, trots allt blir de 4w man har för AM bärvg och två sidband 12w utan bärvåg och ett sidband.

Men ok rätt snart började folk köpa de där 10m pytsarna man typ nyser på så täcker de 27mhz med i 10w FM, 20w SSB.

Slutsteg blev lite hemligt först, kakburken, fotvärmarn och mormor mfl namn.

Sen släppte allt och man sa rakt ut vad man hade och körde ut.

Det fanns folk som sålde Limared började som spdan, dvs importera och kränga olagliga pr grejor, och även beg amatörburkar.
Man fick inte inneha sådant då, och amatörer skulle EJ överlåta sån apparatur till folk utan cert.

Inte sällsynt blev ju att PR folk hade utrustning mnga sk amatörer inte var i närheten av.

Kanske gick det väl lngt, men det var kul, och intresset återkom i omgångar på olika ställen, det kunde vara tyst i år och lötslugt blommade ett område upp med 27 folk.

Mycket var pga störningarna från utlänska stationer som man fort ledsnade på när man kört de länderna 100ggr förr.

Och många ville inte hålla på med qsl kort utan prata lokalt, nu är det ju ett bra läge solfläcksminimum lägsta någonsin mätt tom nga solfläckar alls.

Men då har tiden i stället gått från 27mhz, men fasen va kul jag haft med det, känner amatörer som säger det samma, tester och skit på amatörbanden tröttnar de flesta på, det är inget kul.

69mhz vore kul att prova, tjenligare antenn bla, 25w kanske når jag Stockholm.

Tiden på 27mhz är troligen över för mig då jag sålt allt och egentligen inte kånner just npgra aktiva idag.
Jag var aktiv från när de släppte bandet fritt utan att behöva registrera sig till för runt 10år sen med några uppehåll, så jag har väl gjort mitt, allt från fyrelements riktantenner till en Antron A99 på 19m där det tog slut.

Ge mig tillbaka 90talet PLEASE!!!!


Posted By: Bagon19
Date Posted: 21-Juli-2019 at 13:26
Ha, önskade också att jag var född på den tiden då det var aktivitet på banden!

-------------
Rtl Sdr V3, Tecsun Pl 660, Rubicson Pmr radio, Zodiac P 7000, Lafayette DC 24, Baofeng Uv 5r

Antenner
Rtl Sdr Dipol, Horisontellt 1/4 våg PR Dipol. (Används till min PL 660 Också på HF.)
SM6-8481


Posted By: Agentumsilwer
Date Posted: 21-Juli-2019 at 13:33
Tja, kul med nån som är 13 idag är intresserad av radioteknik öht, mobiltelefoner kan ju allt idag med nån app.


För mig var det just att det var jag som satt ihop ch ev.bygt grejorna, fribandet var avslappnat, ingen måste ropa signal och ge ut hela sin adress på löpande band direkt.

De flesta var likasinnade, finns många jag aldrig träffade personligen men pratade i år med.
Alla hade vi våra nicknames, ibland blev det affärer ibland letade man upp folk hehe och våldgästade.

Vi var utanför systemet, vi skötte vårt band och klart bättre än vissa amatörband var samtidigt.

Staten kunde inte komma in och stänga av nånting som de ju kan i det mesta, vi hade ju våra grejor själva inte en repeater.

Än idag är det bara det som lockar mig, att bli radioamatör var en tanke på 90talet idag är det förbi jag känner mig inte hemma där.

Jävla radiopoliser överallt de har aldrig nåt att säga mer ån QRZ? om de mot förmodan skulle höra nån öppna repeatern utan att häva ur sig all fakta var 5 minut.

Alla är inte sånna men lustigt nog många.

Trots det hade de problem md sina egna mer än folk som förstörde för dem då.

80m som jag ofta lyssnade på var en sak för sig det med.


Posted By: Bagon19
Date Posted: 21-Juli-2019 at 18:54
Ok Agentumsilwer. Jag testade buda på den där komradion men en vann över mig. Så jag har lagt ut ett förslag på köptorgetPrint Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.18 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk