Scanner.nu Homepage
Forum Home Forum Home > Scanner.nu > Köpråd
  New Posts New Posts RSS Feed - FAQ  (Läs gärna 1.1/1.2 innan postning).
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Välkommen till vårt nya forum! Vi kommer att ha själva forumsystemet på engelska i fortsättningen för att underlätta kommande uppdateringar av systemet. Alla inlägg och användare finns kvar precis som tidigare. Vi kommer spara ned de övriga sidorna från den gamla sidan och lägga den i ett arkiv.

Topic ClosedFAQ (Läs gärna 1.1/1.2 innan postning).

 Post Reply Post Reply
Author
Message
ThomasGbg View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 06-Januari-2004
Location: Karlskrona
Status: Offline
Points: 717
Direct Link To This Post Topic: FAQ (Läs gärna 1.1/1.2 innan postning).
    Posted: 29-Januari-2005 at 21:20

1. Köptips

Q 1.1 Jag ska köpa en scanner, vilken rekomederas?
Q 1.2 Men vilken scanner är bäst?
Q 1.3 Kan jag köpa scanner från England och vad gäller?
Q 1.4 Var kan jag köpa scanners på nätet?
Q 1.5 Vilka yrkesradios finns för S70 och vad rekomenderas?

 

-------------------------------------------------------------------

1 Köptips

Q 1.1 Jag ska köpa en scanner, vilken rekomederas?

A - Innan du ställer frågan vad du ska köpa för scanner, ställ först frågan till dig själv; Vilka krav har jag? Storlek, funktioner, pris, kvalitet, användarvänlighet, scanningshastighet, antal kanalplatser, alphatag mm. Om du lyckats svara på den frågan så är det genast lättare att föreslå ett par modeller. Jag tycker att som nybörjare ska man börja med något enklare. De enklaste modellerna av Uniden räcker gott, och har ett pris runt en tusenlapp. De är enkla att handha och skulle man känna att "detta var inget för mig" har man inte kastat sina pengar i sjön. Att dyka på en dyr värstingscanner med hundra olika finesser kan vara ett dåligt val, dels på grund av att man har problem med alla funktioner, dels så kanske man lagt ut 5000:- kr på radion och tröttnar efter ett par veckor.

Jämför gärna frågan om vilken scanner man ska köpa med att köpa bil. Gå in till en bilhandlare och säg -"jag skulle vilja köpa en bil". Den första frågan från försäljaren då kanske -"vad ska du ha bilen till?".

När du nu postar en fråga, ha med ett par krav vad det gäller ditt behov. Det gör att du förmodligen får fler svar och reaktioner än om övriga användare först måste fråga ut dig om vad du vill ha.

(Det råder delade meningar om vad som rekomenderas som förstascanner. Detta är mina tankar och det finns andra som kanske tycker annorlunda.)

(ThomasGbg)


Q 1.2 Men vilken scanner är bäst?

A - Samma gämförelse går där att göra med bilar. Fråga tio personer vilken bil som är bäst och jag lovar att du får 10 olika svar. En sportbil är bäst i höga hastigheter, en kombi lastar du mycket och en Jeep gör sig bäst i skogen t.ex. Samma sak med scanners. En Icom IC-R5 (Nissan Micra) gör sig bäst i innefickan tack vare sin storlek, medan en AOR-8200 (BMW,Mercedes) har bäst mottagning och många finnesser medan en Uniden (Skoda) kanske är ett billigt alternativ som tar dig från A till B.

(ThomasGbg)


Q 1.3 Kan jag köpa scanner från England och vad gäller?

A - Frakt tillkommer givetvis, men ingen tull inom EU.

Momsreglerna är beroende av om firman säljer för över 240000 SEK per år till Sverige, i så fall ska de debitera svensk moms - annars brittisk.

I vilket fall så är det den momssats och det slutpris som du får besked om som gäller.

Tekniskt är det ingen skillnad vid köp från UK, möjligen med undantag för stickproppen på laddare/nätaggregat: Ibland levereras elartiklarna utan stickpropp (enligt äldre brittisk tradition får man montera en sådan själv), ibland med en UK-propp. Det är bara att byta ut den i så fall. Vissa firmor (ex Javiation) som säljer mycket till utlandet lagerför även varianter med sk euro-propp.

(jonnys)

Q 1.4 Var kan jag köpa scanners på nätet?

A -

http://www.javiation.co.uk
http://www.thiecom.de
http://www.fbradio.se
http://home.swipnet.se/alfakom/
http://www.bander.com
http://www.commander.se
http://www.kjell.com/
http://www.moelektronik.se/
http://www.hobbex.se/
http://www.teknikmagasinet.se/
http://www.jula.se
http://www.clasohlson.se/
http://www.srsab.se/
http://www.mobinet.se/
http://www.mega-kom.de/eshop/
http://www.dkscan.dk/scannerpriser/
http://www.wsplc.com/

Q 1.5 Vilka yrkesradios finns för S70 och vad rekomenderas?

A -

En sak att tänka på är detta med scanning - en yrkesradio är i första hand inte tänkt att bärvågspassa en rad kanaler. Scanningen blir inte alls lika snabb som i en scanner och du kan (med några få undantag) bara scanna ca 16 kanaler åt gången. Det ä'r istället tonpassningen som är yrkesradions stora finess. Tonscan och bättre prestanda (mottagning och kvalitet) än vilken scanner du än vill

C600 är bra - men det är en hopplöst omodern konstruktion med styvt 25 år på nacken. Några fantasipriser som en del på fullt allvar begär ska du inte ge. På närmaste lastbilsskrot kan du fynda dem för 500 kr styck. Då tillkommer ju i sig ca 2000 kr för ny plugg och trimning.

Bästa radion på just S70M heter ovillkorligen Motorola MX3000 (gäller med originalantennen). Den är klumpig som få andra, men har desto bättre prestanda. Pris (beroende på ålder, skick och medföljande tillbehör) från 600 upp till 3000 kr (fast för 3000 ska allt vara i toppskick och det ska finnas nytt batteri)

Ericsson P300 är även den fruktansvärt klumpig, och lider liksom C600 av sitt behov av kodpluggar. Mottagningen är helt OK men det man ska veta är att de allra flesta P300 i dagens läge är så slitna efter 25 år på marknaden att det är att betrakta som skrot. Värde ca: 2-300 kr.

P400 lider främst av sin vikt, och priserna på tillbehör ger dig snabbt gråa hår. Står du ut med vikten så är P400 ett ganska bra val. (Lite stridsvagns-känsla) Prisförslag: runt 2000:- om den är i bra skick, och levereras komplett med nytt batteri och laddare.

P500 är Ericssons nyaste radio som egentligen är en Niros tillverkad i Danmark. Den har härlig display och går att progga väldigt roligt, men batterierna är ett kapitel för sig. Pris: allt från 1500 upp till en 4-5, beroende på ålder, skick, medföljande tillbehör, och givetvis vilken version på programvara det är i den.

Motorola Staccato/Storno6000 är mycket trevliga (inte minst displayerna) Du kan döpa kanalerna med 16 tecken (lysande grön punktmatris på mörk botten) och när du ändå plockar med det kan du döpa tonmottagarna så det ex vis kan komma upp "LKC OMR" eller "AMBLARM" eller "LARM K1". Som standard kan den scanna (bärvågsscan) 3 kanaler - men ska du ändå progga om den har Motorola härliga lösningar för att om du så vill scanna alla kanaler. Den stora skillnaden mellan Staccaton och stornon är att Staccaton har mycket smalare bandbredd - men stornon tappar i mitt tycke ett par poäng på sina trögare knappar och betydligt sämre belysning i de samma. Pris.... Tja... allt från 500 för en oproggad station upp till ca 3000 kr om du hittar en som är "körklar"

En radio för S70 som ofta glöms bort är Icom IC-V200T. En trevlig radio med smått hårresande prestanda, men som alltid med Icom är scanningen snigelslö.

Hela tråden: http://www2.scanner.nu/forum/forum_posts.asp?TID=5497

(Yupiteru)Edited by ThomasGbg
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down