Scanner.nu Homepage
Forum Home Forum Home > Scanner.nu > Installationer & hemmabyggen
  New Posts New Posts RSS Feed - Antenner, radio och där mellan
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Välkommen till vårt nya forum! Vi kommer att ha själva forumsystemet på engelska i fortsättningen för att underlätta kommande uppdateringar av systemet. Alla inlägg och användare finns kvar precis som tidigare. Vi kommer spara ned de övriga sidorna från den gamla sidan och lägga den i ett arkiv.

Antenner, radio och där mellan

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message
TRX3001 View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 21-Oktober-2012
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 166
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TRX3001 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27-December-2014 at 23:37
Originally posted by kdst kdst wrote:

Originally posted by TRX3001 TRX3001 wrote:

Mycket fin setup!

Bevisar att det sällan är radion det handlar om,
utan vad som är anslutet till den.


Helt klart, det är där jag tycker det är värt att lägga lite pengar på rejäla prylar.

Dock kom jag på att tänka på ett undantag är det faktiskt är radion det handlar om, nämligen den bärbara EVX539 som jag skrev om i förra posten.

Det är i och för sig ett rätt så ointressant system att lyssna på, men taxivärdarna på Arlanda använder ett DMR-system på 422 MHz för att kontakta taxikön och ropa fram bilar. Denna signal (ens i dess analoga version) är helt omöjlig att höra på scannern eller med någon av SDR:erna. Airspy som bevisligen är bra ser inte skymten av denna signal.

På amatörradion Yaesu FT857 kan jag dock med nöd och näppe höra att signalen finns, men på den bärbara EVX539 som just är en DMR radio kan jag faktiskt plocka in denna trafik. Trafiken störs dock ut med jämna mellanrum från en annan otroligt stark DMR signal från en bas ned 100W ut, bara 3 km bort och 62,5 kHz ovanför.


Mycket intressant! Det här skulle vi behandla mer.
Kommersiella DMR-nät, inte bara i Sthlm utan hela Sverige.

Ännu vet jag inget digitalt, förutom ett IDAS-nät på västkusten.
Back to Top
Rikko View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst
Avatar

Joined: 25-Augusti-2010
Location: Malmö
Status: Offline
Points: 136
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Rikko Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-December-2014 at 19:27
kdst: De där Mini-Circuits Combiner/Splitters (ZFSC). Behöver de ha dummy-load på de portar som inte används?

Jag skulle vilja ha en 1-4, men hittar bara en 1-12 nu när jag letar.
Om man inte behöver dummy-load, så kan man ju skaffa den, och ha för att "växa i"
Back to Top
kdst View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 22-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1477
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote kdst Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-December-2014 at 23:03
Originally posted by Rikko Rikko wrote:

kdst: De där Mini-Circuits Combiner/Splitters (ZFSC). Behöver de ha dummy-load på de portar som inte används?

Jag skulle vilja ha en 1-4, men hittar bara en 1-12 nu när jag letar.
Om man inte behöver dummy-load, så kan man ju skaffa den, och ha för att "växa i" <img src="smileys/smiley1.gif" align="middle" />


Man behöver inte dummy-load (de skriver inte att man skall ha detta och jag har inte märkt någon skillnad när jag testat).

De har många 1-4 variantert, däremot är deras hemsida rent eländig att söka på så det är kanske därför du inte hittade dessa (eller har de kanske helt slut i lager?). Du får dock kolla noga i listan så att du får rätt frekvensomfång, kontakter osv.

http://194.75.38.69/products/psc_coax_4_0.shtml

Tänk också på att du får större förluster ju fler portar som du lägger till, så med en 12-portars blir det viktigare med en för-förstärkare innan splittern så att du inte tappar för mycket signal, och bor man nära starka sändare är det viktigt att köpa en bra förstärkare så att man inte får allt för mycket störningar.

Hos Mini-Circuits hittar jag dock bara 75 Ohms splitters med rätt frekvensomfång, så detta är inte något som jag rekommenderar, speciellt om man tänker sig sätta en för-förstärkare innan.

Behöver man framtidssäkra kan det vara smartare att sätta flera delare efter varandra. Sätt tex en 1-3 delare och ha två portar för mottagare där du behöver stark signal och sedan kopplar du en till delare på den tredje porten där du kan koppla sådant som har tillräckligt stark signal (tex mottagare för Minicall).
Back to Top
Rikko View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst
Avatar

Joined: 25-Augusti-2010
Location: Malmö
Status: Offline
Points: 136
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Rikko Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-December-2014 at 23:10
OK, jag förstår. Tackar för bra svar!

Ja, deras hemsida är ingen höjdare.
Men det slutade med att jag köpte en begagnad via eBay. En ZFSC-4-1 SMA (50 Ohm).
Det var lättare att googla fram databladen, än att hitta dem på Mini-Circuits egen sida.

Jag såg att den 12-portaren jag kollade på hade en övre frekvens på 200MHz. Så den föll på det, även innan du berättade det om förlusterna.

Edited by Rikko - 29-December-2014 at 23:13
Back to Top
sm6mfa View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst
Avatar

Joined: 17-Augusti-2004
Status: Offline
Points: 257
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote sm6mfa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30-December-2014 at 01:39
http://www.ssejim.co.uk/
Här finns mycket trevliga splittar och mycket annat både nytt och begagnat.
Back to Top
kdst View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 22-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1477
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kdst Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01-Juni-2015 at 23:03
Då har jag finslipat på mitt system ytterligare några månader, och nu börjar jag ha hittat den optimala lösningen för att kombinera två antenner och dela ut signalen på totalt 5 olika prylar utan att få några förluster eller störningar...

Så här ser plankan ut efter uppdatering:Det som är nytt är:
- Jag nu splittar signalen innan Notcharna för att kunna plocka ut en rå signal från antennen, som jag dessutom splittar en gång till för att ha en testutgång för tillfälligt bruk samt mata en digital-burk där nyttofrekvenserna ligger inom Notcharnas spärrband.

- Förstärkaren ZHL-122LM är utbytt till en ZHL-1010. Skillnaderna i databladen mellan dessa två är väldigt små. Den nya LNA:n har lite lägre förstärkning, och aningen högre egetbrus, men undertryckningen av störningar genererade av starka insignaler verkar vara väldigt mycket bättre (sk IP2 och IP3). Dessutom har nya förstärkaren en stor kylfläns vilket verkar behövas när man vill ha den i ständig drift, för den gamla blev nästan så varm att man kunde bränna sig.

- Till scannern sitter en 2dB dämpsats vilket behövs för att den skall må bra, jämfört med övriga prylar som klarar signalerna bättre.

Back to Top
kdst View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 22-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1477
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kdst Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01-Juni-2015 at 23:35
Förutom att kunna kombinera antenner och mata flera apparater så får jag med denna uppsättning faktiskt en betydande förstärkning utan att höja störnivån.. Titta tex på detta exempel där ni på bilderna ser Brommas respektive Arlandas analoga trunkade system.I exemplen har jag använt en Airspy och satt Gain på nivån under den där alla signaler börjar överstyra.

Signalen till vänster är NET's system. De starka topparna till höger är Brommas sytemkanal (och talkanal i första bilden), och de svagare topparna runt Brommas sytemkanal är system och talkanaler från Arlanda.

I första bilden har jag bara antennen inkopplad direkt på Airspy, men ökar jag gainet så börjar NET1's system strax under i frekvens att skapa störningar över hela bandet. Tyvärr är Arlandas system för svagt för att Scannern skall kunna koda av trunken, och det är på håret att man kan höra vad som sägs. Med ett S/N ratio på runt 5-10 dB är detta inte så konstigt.

I andra bilden sitter en notch för NET1's system. Då kan jag dra upp gainen till 4, vilket visserligen förstärker endel verkliga störningar, men utan att jag får några egna störningar i systemet. Med verkliga störningar menar jag signaler som inte är nyttosignaler, men finns i luften ändå - till skillnad mot störningar som genereras i Airspy om jag höjer gainet ytterligare. Här lyckas jag dock inte trolla fram Arlandas signaler något ytterligare, snarare blir det sämre med notcharna.

I tredje bildern så sitter LNA, Combiner och dessutom en ytterligare 3xSplitter. Och där blev det skillnad. LNA:n både plockar fram de signalerna jag vill ha och hjälper dessutom till att inte ge några märkbara förluster i 3x-splittern. Som ni kan se så är spikarna till höger i bild alla betydligt starkare, runt över 15 dB S/N, så nu plockar scannern upp kontrollkanalen utan problem och talet är fullt läsbart.

Så min slutsts från detta är... Om man bara kopplar in radion på en antenn och kör så är det mycket man riskerar att missa, speciellt om man bor i en stad med många störningar omkring.
Back to Top
kdst View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 22-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1477
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kdst Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01-Juni-2015 at 23:40
Slutligen en bild på hur det ser ut med och utan notch...I övre bilden ser ni NET1's band direkt från antennen (Gain 2 i Airspy)

Under ser ni NET1's band med Notchfilter för 465 MHz påkopplat (Gain 4 i Airspy)

Notfiltret är som ni kan se väldigt smalt, men detta är också medvetet beställt för att inte påverka de frekvenser jag vill ta in över 467,5 och under 462,5 MHz. Filtret är dessutom tiltat så att dämpningen tar skarpare slut uppåt i frekvens, vilket gör att 467,5 påverkas mindre, men samtidigt så får jag en lagom dämpning på MPT-systemkanalerna på 462 MHz som är otäckt starka och ofta orsakar störningar med andra kanaler.

Även om filtret är smalt så minskar den totala radioenergin över bandet så pass mycket att det märks stor skillnad, speciellt om man efter kopplar in en förstärkare.
Back to Top
kdst View Drop Down
Certifierad
Certifierad


Joined: 22-Januari-2004
Location: Stockholm
Status: Offline
Points: 1477
Post Options Post Options   Thanks (2) Thanks(2)   Quote kdst Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07-September-2015 at 23:19
Dags för en uppdatering. Jag har fått äran att testa en liten intressant produkt, en SDR-version av en VNA (Vector Network Analyzer).

Lite förenklat kan man säga att en VNA är en pryl som gör det möjligt att se ett system med filter, splitter, combiners och förstärkare fungerar tillsammans på olika frekvenser. VNA'n består av en signalgenerator som sveper över bandet, och en mottagare som följer med och ser hur mycket av den utsända energin som kommer tillbaka på varje frekvens. För några år sedan fick man betala från 50000 kr och uppåt för att få tag på en sådan burk, men nu tack vare utvecklingen av Software Defined Radio (SDR) så kan man få tag på en näst intill lika kapabel burk för en tiondel, eller kanske ännu mindre.

Det jag testade var miniVNA Tiny från Miniradiosolutions:

http://miniradiosolutions.com/54-2/

Denna kan svepa i 10 Hz-steg från 1 MHz till 3 GHz, så för att testa hur min filteranläggning fungerar räcker den gått och väl till.

Jag har nu gjort ett antal olika tester med denna, men det första jag tänkte visa är något som jag misstänkt en stund. Den ordning mina notch-filter spelar en viss roll.

Som jag tidigare beskrivit så har jag tre specialbeställda notcfilter (spärrfilter) för 393 MHz (Rakel), 427 MHz (SL) och 465 MHz (Net1) vilket är de frekvensområden där jag har som mest onödig radioenergi in till mina apparater.

Som ni kan se på kurvan nere (inzoomad runt notchen på 427 MHz) så får jag rätt så rätt så olika resultat beroende på filtrens ordning. Ligger linjen på 0 dB så betyder det att signalen inte alls dämpas genom filtren, men en notch på -25 dB gör att det skall till starka signaler för att ens komma igenom, och än mindre för att störa på andra frekvenser.Kombinationerna med filtret för 427 MHz närmast antennen gav också störst dämpning på 427 MHz, men när detta filter satt först i ordningen så var återhämtningen av dämpningen rätt så långsam, dvs även intressanta signaler på 429 MHz-bandet blir betydlig mer dämpade med filtret i denna ordning.

PÅ frekvenser under notchen blir det också rätt så olika resultat. Så med flera frekvenser att ta hänsyn till så är det väldigt bra att kunna se vilken ordning som ger bäst sammantaget resultat.

Varför ordningen spelar roll har säkert att göra med hur filtren är konstruerade, och det samspel mellan komponenterna som uppstår när man kopplar flera i rad.

Något som jag inte tänkte på att testa men som vore intressant att se nästa gång jag lånar denna är om filtren påverkar varandra mindre om jag sätter ett linjärt dämpfilter mellan varje notchfilter. Jag har en misstanke om att en ren resistiv koppling mellan varje filter kan göra att de påverkar varandra mindre, men de återstår som sagt att testa någon gång senare. Innan dess kommer jag att posta lite andra resultat... bl.a. en titt på den tillsynes eviga frågan om det är vettigt att blanda in 75 Ohms-komponenter i ett 50 Ohms system... :)
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down