Scanner.nu Homepage
Forum Home Forum Home > Scanner.nu > Frekvenser
  New Posts New Posts RSS Feed - 9kHz vs 10kHz på mellanvågen
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Välkommen till vårt nya forum! Vi kommer att ha själva forumsystemet på engelska i fortsättningen för att underlätta kommande uppdateringar av systemet. Alla inlägg och användare finns kvar precis som tidigare. Vi kommer spara ned de övriga sidorna från den gamla sidan och lägga den i ett arkiv.

9kHz vs 10kHz på mellanvågen

 Post Reply Post Reply
Author
Message
TI106 View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 13-Augusti-2012
Status: Offline
Points: 517
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TI106 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 9kHz vs 10kHz på mellanvågen
    Posted: 22-Juli-2018 at 09:28

9kHz vs 10kHz på mellanvågen

I USA är kanalstegen 10kHz men i Europa 9kHz
vad är anledningen till att det skiljer sig?

Det framgår ingenstans varför man har valt
att ha olika kanalsteg i USA och Europa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Medium_wave
Back to Top
Roy View Drop Down
Stamgäst
Stamgäst


Joined: 28-Februari-2016
Location: Kil
Status: Offline
Points: 149
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Roy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22-Juli-2018 at 10:14
Troligen ett försök att i övriga världen få fler frekvenser. 9 kHz räcker ju i bandbredd.
På HF har vi ju 5 kHz frekvensteg mellan Am stationerna.
I USA är man rätt konseatiova och 10 kHz dög ju åt farfar så det duger väl än i dag.
Dessutom blir det ju ett mer jobb för radiotillverkare att göra nya frekvensteg, och man vill ju skydda sin industri. 9 kHz steg kräver ju oxo ngt smalare och brantare, selektivare mottagare.
I USA finns försök med stereo på Mellanvåg, huruvida stereo är fortsatt aktuellt, och om det kräver 10 kHz bandbredd vet jag inte. Men så vitt jag vet är de mindre lokal AM-stationernan fortsatt Mono AM sändningar.

De flesta moderna bilradio kan numera ställas om för önskade steg.

Liknande phenomen finns på flygradio där EU och övriga världen gått över till 8,33 kHz steg AM med avsikt att få fler användbara frekvenser.M på flygradio.
det blir jobbigt för de amerikanska radiotillverkarna att modifiera sina produkter. Andra länder tar över marknaden för flygradio.

För oss lyssnare är det vara intressant med 9 rep 10 kHz steg på mellanvåg då det går att skilja på DX från USA med andra mellanvågstationer.

Det är länge sen man gick över till 9 kHz stegen, kanske 40 - 50 år sen.

Men framtiden får väl visa om mellanvågen blir ett tyst frekvensband framöver. Där man kan förlägga alla störningar..... Stationer försrvinner i en konstant takt.
Och att när välden stängt av sina mellanvågsstationer kan höra USA mellanvåg som Dx tydligare, för där lär det duga med mellanvåg ett århundrade till.

Roy

Back to Top
TI106 View Drop Down
Entusiast
Entusiast


Joined: 13-Augusti-2012
Status: Offline
Points: 517
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TI106 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22-Juli-2018 at 10:58

Hmm, tack för ett utförligt svar!

På dom gamla hederliga analoga mottagarna var det inget problem
men med de nya små digitala fickradioapparaterna så måste man
ställa om från 9kHz till 10kHz när man åker till USA.


Nordamerikanska FM-sändningskanaler finns på de udda 200 kHz-frekvenserna: 99,5 MHz, 100,1 MHz, etc. I Europa kan kanalerna ligga på alla multiplar på 100 kHz, jämn eller udda. Det innebär att en digital tuner från USA inte kommer att ställa in europeiska stationer på rätt sätt, vilket leder till snedvridning. Vissa tunermodeller kan bytas mellan de två systemen, men dessa är sällsynta. Frekvenssyntetiserande tuners i Europa gör sin faktiska inställning i kortare steg (till exempel 25 kHz). Med analoga tuners har du inget sådant problem eftersom de inte går i alla fall.
Var medveten om att FM-stationer i Europa använder en annan förhandsbetoning än de i Nordamerika, 75 respektive 50 mikrosekunder. AM-sändningar


Edited by TI106 - 22-Juli-2018 at 13:17
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down